Alexander Shonert

Babylon 11. prosince 2021, ČT2
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1131721572-babylon/421236100152028/

 

On prostě okouzluje. Když začíná hrát, zdá se, že celý svět zatajil dech a někam se ztrácí. Publikum zadržuje dech, zatímco dohraje další skladbu. Melodie, které dokážou vyjádřit ty nejjemnější a nejkrásnější lidské emoce. Skladby, díky nimž se ponoříme do historie nebo cítíme, jak nám vítr podráží nohy. Jakákoli tvorba se zázračně proměňuje v nezapomenutelný zážitek, když ji hraje opravdový virtuóz! Klasická díla ožívají a fascinují posluchače. Jeho vlastní tvorba vyvolává ohromnou bouři emocí a citů. Hudba, kterou ještě před chvilkou slyšel jen sám Shonert, je teď zachycená vířivými pohyby smyčce a otevírá se posluchači, který jí nemůže odolat… a je spoután jejím uchvacujícím kouzlem. Je to podobné magii, kdy vidíte, cítíte celou svou bytostí – tady a teď se rodí Hudba! Žádný stojan na noty či typická uhlazeno-vybroušená pozice houslisty, na kterou jsme všichni zvyklí, ale místo toho živel, uragán neuvěřitelné síly, a pak náhle – téměř ticho a zvuk, kterým kolébají skoro spící dítě.

Časopis Statuss 2024

 

“Je obdivuhodné, že mistr Shonert je ochoten využít své vlastní fenomenální hrací schopnosti, aby předvedl své teorie v praxi a své umění a odbornost otevřeně sdílel s kolegy a studenty velmi otevřenou formou.”

„The Strad“ Londýn UK. 2017

 

“Je to geniální kumštýř, Bohem nadaný. Byl jsem dojatý, protože můj slavný pradědeček si zasloužil, aby byl takto interpretován.“

Mistr Josef Suk Pravnuk Antonína Dvořaka

 

“Ke spolupráci na mém muzikálu Golem jsem mohl pozvat jakéhokoliv houslistu z České Republiky nebo ze zahraničí. Pozval jsem Alexandra Shonerta. Obdivuji jeho talent, ale především jsem věděl, že líp to nedokáže nikdo. Jen on.\”

Hudební skladatel Karel Svoboda  

 

“Jako kulturní atašé na Velvyslanectví ČR ve Washingtonu DC jsem měl již mnoho výjimečných příležitostí poslechnout si vystoupení těch nejtalentovanějších světových muzikantů. Nikdo mě však neuchvátil tak jako pan Alexander Shonert. \”

Dr. Robert Řehák